Bİ'KİLO Hakkında

 

 

Bilişsel Davranışçı Terapi Temelli Kilo Kontrolü Mobil “Bİ’KİLO” Uygulamasının Geliştirilmesi ve Etkililiğinin Sınanması

 

Dünya çapında obezite prevalansı 1975 ile 2016 arasında neredeyse üç katına çıkmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yapmış olduğu ‘’Türkiye Sağlık Araştırması’’ verilerine göre bireylerin vücut kitle endeksi incelendiğinde; 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2016 yılında %19,6 iken, 2019 yılında %21,1 olduğu, cinsiyet ayrımında bakıldığında; 2019 yılında kadınların %24,8'inin obez ve %30,4'ünün fazla kilolu, erkeklerin ise %17,3'ünün obez ve %39,7'sinin fazla kilolu olduğu görülmüştür.

Artmış vücut kitle indeksi kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kas-iskelet hastalıkları, bazı kanserler için risk faktörüdür. Vücut ağırlığında % 5-10'luk bir azalma, kolesterol, kan basıncı, kan glikozu ve diğer sağlık göstergelerinde azalma gibi önemli sağlık yararları ile ilişkilidir.

Obezite ve fazla kilo aynı zamanda bireylere, ailelere ve ülkelere ekonomik yük getirmektedir. 2014 yılında obezitenin küresel ekonomik etkisinin 2 trilyon ABD doları olduğu tahmin edilmiştir. Aşırı sağlık harcamalarının yanı sıra, obezitenin aynı zamanda iş günlerinde kayıplar, işyerinde düşük üretkenlik, ölüm ve kalıcı sakatlık nedeniyle artan maliyetlerle ilişkili olduğu çalışmalarda ve incelemelerde tanımlanmıştır.

Dünya çapında obezite ve fazla kilolu olma prevalansı dramatik bir şekilde artmaktadır ve insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır ve bu durum artmış sağlık harcamaları ile ilişkilidir. Bu nedenlerle, obezite ve fazla kilonun nedenlerinin anlaşılması, önleme ve tedavi stratejilerini belirlenmesi önemlidir.

Bu projenin temel amacı Bilişsel Davranışçı Psikoterapi temelli kilo verme mobil uygulaması "Bi’ Kilo" ile fazla kilolu bireylerde 4 önemli alanda (Antropometrik, Biyokimyasal, Psikometrik ve Bilişsel İşlevler) etkilerin görülmesi ve bu değişimin on hafta sonunda devam edip etmeyeceğinin sınanmasıdır.